
عوارض مصرف کراتین بدنسازی

یکی از محبوب ترین مکمل هایی در بین بدنسازان مصرف آن شایع می باشد مکمل بدنسازی کراتین می باشد. افرادی که به دنبال افزایش حجم عضلات و حتی افزایش انرژی و استقامت ورزشی خود هستند باید از مصرف مکمل کراتین غافل نمانند. کراتین به صورت طبیعی در بدن به صورت طبیعی تولید می شود و حتی یک درصد از خون انسان را کراتین تشکیل می دهد.
رایج ترین و مهم ترین نوع از مکمل کراتین بدنسازی از نوع مونوهیدرات می باشد که طرفدار زیادی را برای خود جذب کرده است و 87% از ورزشکاران از این نوع کراتین بدنسازی استفاده می کنند. کراتین به صورت عمده در عضلات ذخیره می شود و در تولید انرژی در فعالیت های سخت و انفجاری ورزشکاران نقش مهمی دارد. با این حرف و حدیث زیادی از عوارض مصرف کراتین بدنسازی در بین ورزشکاران شایع شده است که در این مقاله قصد داریم به عوارض مصرف این مکمل بپردازیم.
مکمل کراتین چیست؟
کراتین یک ترکیب طبیعی است که در بدن از ترکیب سه آمینواسید گلیسین، متیونین و آرژنین ساخته می شود. مکمل کراتین یا به معنی ساده تر کراتین، 95 درصد در عضلات بدن و 5 درصد باقی مانده در مغز ذخیره می شود و این ماده از طریق خون به اندام بدن رسانده می شود. افرادی که به دنبال افزایش حجم و رشد عضلات خود هستند و یا حتی به دنبال افزایش انرژی و استقامت ورزشی خود هستند می توانند از کراتین استفاده نمایند. کراتین از مواد غذایی گوشت قرمز، ماهی و … می توان دریافت کرد.
یک راه دیگر رساندن کراتین به بدن از طریق مصرف مکمل کراتین بدنسازی می باشد که بیشتر افراد از این روش برای دسیابی به کراتین استفاده می کنند، زیرا ساده ترین و سریع ترین راه برای دستیابی به کراتین، مصرف مکمل بدنسازی می باشد.
شما می توانید کراتین بدنسازی با کیفیت را از داروخانه های محل خود یا از داروخانه آنلاین علی دارو با ضمانت تهیه فرمایید.

نحوه عملکرد کراتین در بدنسازی چگونه است؟
عملکرد کراتین در بدن یک فرآیند زیستی مولکولی پیچیده است که ارتباط مستقیمی با سیستم انرژی فسفوکراتین، افزایش سنتز پروتئین عضلانی و تحریک سلول های ماهیچه برای رشد دارد. در ادامه توضیح خواهیم داد که کراتین چگونه باعث افزایش استقامت و انرژی و رشد حجم عضلات را دارد.
1. افزایش ذخایر فسفوکراتین در عضله
وقتی شما کراتین را مصرف می کنید در سلول های عضلانی به صورت کراتین فسفات ذخیره می شود که این مولکول نقش مهمی در تولید انرژی ATP دارد.
به این صورت که در طول تمرینات سخت ورزشی ATP یا همان انرژی به سرعت آزاد و مصرف می شود، سپس کراتین فسفات دوباره ADP را به ATP یا همان انرژی سلولی تبدیل می کند و در نتیجه باعث بهبود عملکرد ورزشی و افزایش استقامت ورزشی و در نتیجه افزایش حجم عضلات نیز می گردد.
2. افزایش حجم عضلات یا حجم سلول های عضلات
کراتین از طریق جذب و احتباس آب در داخل سلول های عضلانی به افزایش حجم سلول های عضلانی و درنتیجه حجیم نشان دادن عضلات و ماهیچه ها می شود و از طرفی دیگر این عمل به عنوان سیگینال آنابولیک می باشد و منجر به تحریک رشد عضلات می شود.
3. افزایش سنتز پروتئین عضلانی
تحقیقات نشان داده شده است که مصرف کراتین می تواند به طور غیرمستقیم:
- باعث افزایش فعالیت سلول های ماهواره ای شود.
- فعالیت ژن های مرتبط با رشد عضله را افزایش دهد.
- مسیر mTOR را که نقش کلیدی در هایپرتروفی عضلانی را دارد باز کند.
و در نتیجه این عملکرد ها حجم و رشد عضلات افزایش پیدا می کند.
4. افزایش توان و قدرت عضلانی
با مصرف کراتین ذخایر انرژی ATP در سلول های عضلانی افزایش پیدا می کند و همین امر باعث می شود شما در حین ورزش های سخت و طاقت فرسا، انرژی بیشتری از خود داشته باشید.
5.کاهش آسیب های ورزشی و ریکاوری عضلانی
6. افزایش تمرکز در حین تمرینات
گرچه عملکرد مغزی مرتبط با بدنسازی نیست اما به صورت غیرمستقیم به تناسب اندام و رشد عضلات شما بسیار تاثیرگذار می باشد. کراتین در مغز نیز به تولید و ذخیره ATP کمک می کند و نقش مهمی دارد و تحقیقات نشان داده است با مصرف کراتین به افزایش تمرکز در حین تمرینات کمک می کند.

عوارض مصرف کراتین بدنسازی
بر خلاف شایعه هایی که در مورد کراتین بدنسازی برخی از افراد در بین ورزشکاران و بدنسازان به راه انداخته است، کراتین یک مکمل ایمن می باشد. با توجه به تحقیقات سازمان انجمن بین المللی تغذیه ای، کراتین یک مکمل ایمن شناخته شده است و حتی مصرف آن نه تنها عوارض ندارد بلکه فواید زیادی را دارا می باشد.
ممکن است مصرف کراتین برای افرادی عوارضی به همراه داشته باشد که این عوارض به خودی خود از مصرف کراتین نمی باشد و ممکن است فرد از قبل دارای بیماری زمینه ای باشد اما در این قسمت از عوارض مصرف کراتین بدنسازی که ممکن است برای برخی افراد رخ دهد زیر ذره بین قرار خواهیم دهیم.
عوارض مصرف کراتین بدنسازی:
- آسیب به کلیه ها
- آسیب های کبدی
- سنگ کلیه
- کم آبی بدن
- گرفتگی عضلات
- اختلالات گوارشی
- سندرم کمپارتمان
این ها عوارض جزئی از عوارض مصرف کراتین بدنسازی می باشد و در ادامه به عوارض جدی این مکمل برای برخی افراد خواهیم پرداخت.
قبل از مطالعه عوارض مصرف کراتین بدنسازی باید به این نکته توجه کنید که هیچ یک از مکمل های بدنسازی دارای عوارض نمی باشد، اگر شما هر مکملی را بیش از حد توصیه شده و مجاز مصرف کنید طبیعتا برای شما عوارضی به دنبال خواهد داشت، پس در مصرف مکمل های بدنسازی و غذایی و حتی دارویی بیش از حد مجاز استفاده نکنید.
عوارض مصرف کراتین بدنسازی چیست؟
1. عوارض مصرف کراتین بر کلیه ها
کراتین یکی از پرمصرف ترین مکمل های بدنسازی ایمن می باشد که همه می توانند از آن مصرف کند و به افزایش توان و استقامت عضلات و افزایش حجم عضلات کمک می کند. با مصررف کراتین، این ماده در بدن به کراتینین تبدیل می شود همین امر باعث می شود که سطح کراتین خون بالا رود و کراتینین از کلیه ها دفع می شود.
تحقیقات نشان داده است که کراتین باعث افزایش کراتینین خون می شود ولی این دلیلی بر آسیب بر کلیه ها نمی باشد و تا کنون تحقیقات زیادی انجام شده که ولی نتوانسته اند اثباتی بر آسیب زا بدن کراتین بر کلیه ها باشد.
ولی افرادی که دارای بیماری های زمینه ای کلیه هستند باید در مصرف کراتین احتیاط کنند و تا جایی که می توانند از کراتین نوع میکرونایزد استفاده کنند.
2. افزایش وزن از عوارض مصرف کراتین
یکی دیگر از عوارض مصرف کراتین بدنسازی افزایش وزن ناخواسته به دلیل احتباس آب در سلول های عضلانی و ماهیچه ای بدن می باشد که همین امر برای برخی افراد به عنوان عوارض و برای برخی افراد نیز بهترین دستیابی می باشد که به افزایش حجم عضلات منجر می شود. ممکن است برای برخی افراد کراتین، باعث ایجاد حس نفخ یا سنگینی شود.
یکی از نکاتی که باید در مصرف مکمل کراتین بدنسازی در نظر داشته باشید این است که افزایش وزن ناشی از مصرف مکمل کراتین به دلیل افزایش چربی بدن نیست، بلکه با افزایش حجم عضلات این افزایش وزن رخ می دهد.
3. درد و گرفتگی عضلات
برخی از ورزشکاران پس از مصرف مکمل کراتین بدنسازی از گرفتگی و اسپاسم عضلانی شکایت دارند، اما تحقیقات قطعی در این مورد وجود ندارد که ثابت کند کراتین بدنسازی باعث ایجاد درد گرفتگی عضلات می شود.
فرضیه هایی وجود دارد که مصرف مکمل کراتین بدنسازی ارتباطی با تغییرات سطح آب و الکترولیتها دارد، پس بهتر است در دوره های مصرف کراتین بدنسازی از آب کافی مصرف نمایید تا ریسک گرفتگی عضلات در شما کاهش یابد.
4. مشکلات گوارشی
از قبل نیز به این مورد اشاره شده بود که اگر هر مکملی را بیش از حد مجاز و توصیه شده مصرف نمایید به احتمال زیاد برای شما عوارضی مانند عوارض گوارشی در پی خواهد داشت. دوز های مصرفی بالا از کراتین می تواند برای شما عوارضی مانند:
- نفخ
- اسهال
- تهوع
- معده درد
داشته باشد پس به همین دلیل توصیه میگردد دوز مصرف هیچ مکمل ورزشی یا غذایی را بدون تجویز متخصص یا پزشک افزایش ندهید.
5. افزایش سطح کراتین خون
کراتین در بدن به کراتینین تجزیه میشود که شاخصی برای سنجش عملکرد کلیههاست. مصرف کراتین ممکن است سطح کراتینین خون را بالا ببرد، اما این لزوماً به معنی آسیب کلیوی نیست؛ بلکه حاصل متابولیسم طبیعی کراتین است. با این حال، در آزمایشهای پزشکی ممکن است به اشتباه علامت اختلال کلیوی تلقی شود.